Klassisk lutefisk fra Godfisken

Klassisk lutefisk

Det er advent og førjulstid. Den er også kjent som ventetiden.
Det er ikke så mye å vente på om du ønsker å bestille god fisk før jul. Det er bare å bestille.!!!

lofoten fiskerestaurant,tjuvholmen sjømagasin,solsiden resturant,resturant havsmak,mathallen oslo,onda sea,resturant fjord,lille herbern.lanternen resturant,fiskeriet resturant,rorbua,godfisken

Jule og mat bringer med mange hyggelige tradisjoner. Lutefisk er en av dem. Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess. Fisken blir først lagt i bløt i kaldt vann i fem–seks dager, med daglig skifte av vannet. Den vannmettede fisken blir så lagt i bløt i kaldt vann tilsatt lut i to dager.

Råvarer til lutefisken

lofoten fiskerestaurant,tjuvholmen sjømagasin,solsiden resturant,resturant havsmak,mathallen oslo,onda sea,resturant fjord,lille herbern.lanternen resturant,fiskeriet resturant,rorbua,godfisken

 

Under denne behandlingen sveller fisken til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med om lag 50 % – noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens. Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på opp mot 12. For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager.

godfisken,fiskebilen-fiskeruta,havsmat

 

Besøk Fiskeruta hvis du ønsker gode råvarer

 

lofoten fiskerestaurant,tjuvholmen sjømagasin,solsiden resturant,resturant havsmak,mathallen oslo,onda sea,resturant fjord,lille herbern.lanternen resturant,fiskeriet resturant,rorbua,godfisken
Klassisk lutefisk
Print Recipe
Porsjoner Forberedelse
2 porsjoner 10 min
Koke/steketid
40 min
Porsjoner Forberedelse
2 porsjoner 10 min
Koke/steketid
40 min
lofoten fiskerestaurant,tjuvholmen sjømagasin,solsiden resturant,resturant havsmak,mathallen oslo,onda sea,resturant fjord,lille herbern.lanternen resturant,fiskeriet resturant,rorbua,godfisken
Klassisk lutefisk
Print Recipe
Porsjoner Forberedelse
2 porsjoner 10 min
Koke/steketid
40 min
Porsjoner Forberedelse
2 porsjoner 10 min
Koke/steketid
40 min
Ingredienser
Porsjoner: porsjoner
Notater

Fremgangsmåte:

Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.

Fordel fisken jevnt utover en ildfast form med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader.

Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt. Men ca 25-35 min…Sjekk underveis.

Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Kok opp ertene, hell av vannet og legg dem i et dørslag. Kjøl ned ertene under iskaldt vann i et minutt. De beholder de en fin farge.
Ta dem over i en smal kasserolle eller arbeidsbolle. Bruk stavmikserene og lag til en pure. Varm dette forsiktig opp med 1 ss smør og smakt til med salt og pepper.

Stek sjalottløken i solsikkeolje og tilsett 2 ss sennep. Rør dette sammen og tilsett noen draper sitron og kvernet pepper. Tilsett 1 ss rømme eller crème fraiche. La dette stå på svak varme

Anrett tallerken med fisk, poteter, ertepurè og bacon. Sever varm sennepssaus til fisken. Pynt gjerne med litt urter, gjerne frisk oregano.

lutefisk,promo,fiskeruta

Besøk Fiskeruta hvis du ønsker gode råvarer

Del denne oppskriften
Powered byWP Ultimate Recipe