Kamskjell – nytelse og fristelse av havets skjulte skatt
Kamskjellene er en del av musling-familien og de er mange ulike arter av den. De mest kjente artene i Norge er haneskjell, urskjell, harpeskjell og stort kamskjell. Det er den siste arten som er mest kjent i Norge i dag, og vi kaller den ofte bare ”kamskjell”. Det flotte latinske navnet er Pecten maximus, og på engelsk kalles både ”great scallop”
I Hellas stod kamskjellet for kjærlighet og skjønnhet gjennom gudinnen Afrodite, som ble født av havet og båret til stranden på et kamskjell.
For meg så er det viktig å steke kamskjellet med kjærlighet så den får en fin konsistens og beholder smaken. Litt avhengig av størrelsen på kamskjellene, men ca 45 sekunder på hver side til de får en fin gyldenbrun farge og øs over masse smeltet smør mot slutten.
Da snakker vi ekte kjærlighet og livsnytelse gjennom kjøkkenet.
Kamskjellene over dampet spicy spinat og blomkålspurè som forrett
Hvis du ønsker kamskjellene av høyeste kvalitet, så kan du bestille det her av Fiskeruta
Godfisken bruker fisk og skalldyr fra Fiskeruta
- 1 pose spinat
- 1 stk sitron
- 1 stk Blomkål
- 1/4 stk chili
- 1/2 stk Vårløk
- 3 dl fløtre
- - etter behov Revet muskat
- 4 ss smør
- 2,5 dl solsikkolje Aioli
- 1 ss God olivenolje Aioli
- 1 stk Egg Aioli
- 1 ts Dijonsennep Aioli
- 1/2 stk Kinahvitløk Aioli
- - etter behov Salt og pepper Aioli
Fremgangsmåte:
Aioli :
Ha et romtemperert egg og skill ut eggeplomma.
Hakk hvitløken, ta i sennep og å pisk dette sammen mens du heller over olivenolja først. Deretter pisker du forsiktig mens du heller over solsikkeolje i tynn stråle. Smak til med noen dråper sitron, salt og pepper.
Kok blomkålen mør i ca 20min. Sil av vannet og mos den skikkelig med potetmoser. Tilsett fløten og 2 ss smør. Bruk en stavmikser til å få en glatt purè. Smak til med revet muskat, salt og pepper.
Fjern de største stilkene til spinatbladene. Ta en ss smør i stor stekepanne og stek hvitløk og chili raskt på middels varme. Sett ned temperaturen og legg over spinaten. Ta en lokk over slik at spinaten så vidt faller sammen. Du bestemmer selv hvor mye den skal falle, jeg liker den når den best når den så vidt har falt litt sammen.
Har du ferske kamskjell, så renser du disse.
Snitt kamskjellene i tett rutemønster på den ene siden og stek dem i nesten tørr stekepanne, bare noen dråper olje, i ca 45sek på hver side. Tilsett gjerne en ss smør når du snur dem og hell over smeltet smør på den. Dryss så litt maldonsalt og pepper.
Dette går raskt så her må være på vakt så det ikke blir skolisser.
Dander tallerken med dampet spicy spinat, kamskjell og blomkålspurè.
Dryss finhakket vårløk over. Ha litt god aioli rundt, en båt med sitron og litt friske urter.