God og sunn mat er livskvalitet
Livskvalitet handler om å oppleve glede, om å bruke personlige styrker, føle interesse, mestring og engasjement. Livskvalitet er derfor en viktig verdi i seg selv. I tillegg har livskvalitet sammenheng med helserelaterte gevinster som bedre fysisk og psykisk helse, sunnere livsstilvalg, sterkere nettverk og sosial støtte. Livskvalitet og trivsel styrker også motstandskraften i møte med belastninger.
Det å kunne sette pris på god og sunn mat gir meg livskvalitet og jeg føler meg priviligert som kan lage den maten jeg selv vil. Det behøver ikke å ta lang tid, men med å planlegge litt så kan man forberede maten dagen eller dager i forveien.
Vi skal lage stekt klippfisk idag og den må vannes ut i 2-3 dager. Det i seg selv gjør at vi må planlegge, men vannet og kjøleskapet gjør jo jobben.
Råverer til klippfisk
- 600 gram klippfisk fra Fiskeruta
- 1 stk Rødløk
- 0,5 stk Kinahvitløk
- 1 stk polpa tomater (boks)
- 1 ss tomat (tilbehør)
- 1 stk gulrot
- 8 stk oliven uten sten
- - - pære/eplecider eddik
- - - worchestersaus
- 0,5 stk chili
- 1 pose spinat
- 6 stk poteter
- 1 dl Fløte
- 100 gram smør
- - - revet parmasan
- - - revet muskattnøtt
Fremgangsmåte med klippfisk
Start med å planlegge i god tid. Klippfisken trenger å vannes ut i 2-3 dager. Legg den i 2-3 liter med kaldt vann, og sett det i kjøleskapet. Skift vann hvert døgn.
Start så med tomatsausen. Brun hakket rødløk, chili og hvitløk i litt olje i en kasserolle. Krydre godt med pepper. Riv gulroten over og bland dette inn. La dette surre litt før du heller cider og whorchestersausen oppi. La dette småsurre litt til før du tar hakkede tomater og tomatpurè ned i kassarollen. Skjær oliven i skiver og putt dette i sausen. La dette småkoke i minst 30 min.
Kok potetene møre i 20 min. Ta av vannet og la potetene dampe ut vannet i 5min før du moser dem med en potetmoser. Tilsett fløten og smør. Vend dette godt inn før du smaker til med revet muskatnøtt, revet parmesan, salt og pepper.
Damp spinaten med en litt kladd med smør og litt hakket hvitløk.
Stek fisken i olje på middels varme til du ser at den blir fin og gyllen med en liten stekeskorpe.
Anrett tallerken med potetstappe, dampet spinat, tomatsaus, noen skiver oliven og selve klippfisken på toppen.
Her kan vi smake alle ingrediensene hver for seg eller blande dette inn som en klassisk bacalao