Piggvar – havets hvite gull fra godfisken
Piggvar er havets hvite gull og smaker helt fantastisk. Den er delikat og skal behandles med respekt. Piggvaren er en flyndrefisk i varfamilien og har en mineralsk smak.
Den finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand- , grus- eller steinbunn. Piggvaren er en rovfisk som i voksen alder lever av annen fisk og er spesielt rik på proteiner og vitamin D.
Gå ikke glipp av denne fisken som også kalles flyndrefiskens Ferrari.
Fisken ble brukt av selveste Bocuse d`Or da Ørjan Johannesen vant gull i 2013.
Den har en saftighet og fasthet i strukturen og når du griller den så får du en delikat skorpe som gir en naturlig og dyp fedmesmak.
Med andre ord, DU må bare prøve den….
Her ser du tilbehøret:
Godfisken bruker fisk og skalldyr fra Fiskeruta
- 400 gram piggvar
- 4 stk små amandipoteter
- 2 stk Gulrøtter
- 1 stk blå gulrot
- 1 stk gule gulrot
- 1 stk Pastinakk
- 1 stk eggeplomme
- 1 ss God olivenolje
- 1 dl Solsikkeolje
- 1 ts Dijon-sennep
- 1/2 stk Kinahvitløk
- - dråper sitron
- - - basilikum
Fremgangsmåte :
Ha et romtemperert egg og skill ut eggeplomma.
Hakk hvitløken, ta i sennep og å pisk dette sammen mens du heller over olivenolja først. Deretter pisker du forsiktig mens du skjenker over solsikkeolje i tynn stråle. Smak til med noen dråper sitron, salt og pepper.
Skrell alle gulrøttene og del dem og potetene i to. kok dem litt møre i ca 15 min før du hiver alt over i en ildfast form. Krydre med hvitløk, urter olivenolje og litt havsalt. Stek i ovnen på 180 grader (eller grill) i 10 min.
Vend fiskefiletene i mel tilsatt godt med pepper.
Stek i stekepanne/grillpanne med godt med smør og olje.
Stek først lyst gyllent kun i ca. et halvt minutt på den ene siden, snu filetene og stek så i et par minutter på den andre siden mens du jevnlig øser over stekesmøret på oversiden.
Dander så tallerken med grønnsaker og fisken over med noen striper aioli og litt basilikum.