Undervurderte uer
Fisken er en nydelig dypvannsfisk med en karakteristisk vakker rød farge. Derfor kalles den da også rødfisk. Fiskekjøttet derimot er hvitt, delikat og smakfullt.
Ueren er fast og delikat, en av våre fineste matfisker. Det er en fet fisk som holder seg lenge fersk. Den er også velsmakende skarpsaltet. Filet av uer er velegnet til mange retter, de kan både kokes, stekes og brukes i gryter og ovnsretter. Uerfilét er også en delikatesse på grillen.
Noen er redde for å bruke ueren og tror den er vanskeligere å rense fordi den har så mange skjell og skarpe ben. Du får kjøpt ferdig renset uer hos Fiskeruta, så det er ingen unnskyldning for å ikke prøve ut den deilige fisken.
Neste uke kommer lutefisk på menyen. Det nærmer seg jul og i førjulstiden er lutefisk en klassiker.
- 300 gram lettsaltet uer fra Fiskeruta
- 250 gram jordskokk
- 0,5 dl hvitvin
- 2 dl kyllingkraft
- 1,5 dl Kremfløte
- 3 dl melk
- 2 stk Sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk portobelloosopp
- 100 gram bacon
- 2 ss creme fraiche
- 1 stk sitron
- - etter behov estrtagon
- - etter behov smør
- - etter behov olje
- - etter behov Salt og pepper
Fremgangsmåte
Skrell jordskokken og kutt den i mindre biter.
Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge.. Blan inn jordskokken og fres den sammen med det andre. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Stek bacon til de får en fin crispy skorpe, enten i ovnen eller i stekepanne. Jeg pleier å steke den i ovnen, for å slippe mye lukt i huset.
Kutt soppen i skiver og stek den til den får en gyllen farge. Smak til med kvernet pepper.
Varm en stekepanne og stek fisken i litt olje med skinnsiden ned til skinnet blir sprøtt og gyllent. Snu filetene og stek videre i ca 30 sekunder.
Anrett tallerken med jordskokksuppe, pannestekt uer, portobellosopp, 1 ss crème fraiche, bacon og litt urte, f.eks estragon.