Ovnsbakt steinbit med urter er fantastisk
Urter lukter godt og er aromatiske. Du kan nesten aldri bruke for mye urter og det finnes mange forskjellige urter med ulike bruksområder. Felles for dem alle er at de er fantastiske smaksetter og gjør maten og de gode råvarene enda bedre.
Krydderurter inneholder en del vitaminer og mineraler, men har vanligvis liten ernæringsmessig betydning. Friske krydderurter inneholder ikke salt og regnes derfor som en veldig gunstig smakstilsetter. Videre skiller man krydderurter fra grønnsaker ved at krydderurtene brukes i små mengder, som tilsetning for å påvirke smaken, snarere enn for å gi volum og konsistens. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.
Estragon er kjent som urten i bernaisesausen, men er også veldig anvendelig. Den passer godt til hvit fisk og vi bruke den idag til ovnsbakt steinbit.
Besøk Fiskeruta hvis du ønsker gode råvarer
- 500 gram steinbitfilet fra Fiskeruta
- 1 stk fennikel
- 2 stk Rødløk
- 2 stk tomater
- - etter behov estragon
- 1 dl hvitvin
- 0,5 stk eddik av eple,pære eller hvitvinseddik
- 2 dl Kremfløte
- stk Sjalottløk
- 1 stk sitron
- - - smør
- - - Salt og pepper
Fremgangsmåte
Rens og del rødløken i halve ringer. Vask og del fennikel i små båter.
Finhakk hvitløk og bland dette i en ildfast form. Hell over litt olivenolje og bak dette i ovnen i ca 30min på 180 grader.
Ta formen ut. Vask og skjær tomater i skiver og legg over grønnsakene. Krydre fisken med litt pepper og noen dråper sitron og legg fisken over tomatene igjen. Hell over 1 dl fløte og dryss litt estragon over. Sett så formen inn igjen med folie over. Bak dette i 15-20min, avhengig av tykkelsen på filetene.
Lag hvitvinssausen ved å finhakke sjalottløk og kok dette opp med hvitvin eddik og fløte i en kasserolle. La dette reduseres til under halvparten og ta kasserollen av plata. Pisk inn ca 75 gram smør.
Dander tallerken med bakte grønnsaker, fisk, saus og dryss gjerne frisk estragon over. Server gjerne med litt godt brød.