Scampi er den nye poteten
Pizza og pizzastein
Du tror det ikke før du har prøvd det.
Mange drømmer om å lage italiensk pizza med tynn og supercrispy bunn. Det er ikke så lett på bakepapir eller på et stekebrett.
Men om du investerer i en pizzastein til et par hundre kroner så er veien til en crispy bunn veldig kort. Den kan i tillegg brukes til mye annet også. Jeg merker at jeg får vann i munnen bare av å snakke om den.
Det er viktig å vite om steinen at den skal settes i kald ovn og varmes i 30 min til den er brennende het før du legger pizzaen på. Det er like viktig at den kjøles ned i samme tempo så den ikke sprekket og blir ødelagt.
Den skal vaskes kun i vann. Den er laget av uglasert keramikk så den trekker til seg væske og eventuelt såperester. Det vil du ikke at pizzaen skal smake.!!!
Bruk heller ikke pizzaskjærer eller kniv direkte på steinen. Det ødelegger skjæreren eller kniven. Ta godt vare på steinen og du vil kunne bruke den i mange år som gir deg gode opplevelser og ikke minst en uforglemmelig crispy pizzabunn.
Når jeg lager mat så tenker jeg ofte på hvilke smaker som passer sammen. Det gjør jeg stor sett hver dag og jeg er nysgjerrig på nye smaker sammen. Scampi og pastinakk er en spennende og god kombinasjon, så hvorfor ikke prøve den på pizzaen? Det gjorde jeg og resultatet ble en smaksrik, sunn og veldig god pizza.!!!
Test gjerne ut Gambas med chili eller andre skalldyr på pizzaen også. De beste råvarene fra havets bunn får du fra Fiskeruta.
Godfisken bruker fisk og skalldyr fra Fiskeruta
- 15-20 stk Scampi Fiskeruta
- 200 gram Pastinakk
- 1 dl Fløte
- 2 ss smør
- 1 revet Muskatnøtt
- 1 stk hvitløsfedd
- 1 stk Frisk oregano
- 1 revet Parmasan
- 1 krydder Spicy toscansk eller eget ønske
- 25 gram Tørrgjær (pizzadeig)
- 2 dl Lukent vann (pizzadeig)
- 2-3 ss Kaldpresset oliveolje (pizzadeig)
- 2 dl Sammalt hvete, grov (pizzadeig)
- 2 dl Hvetemel (pizzadeig)
- 1 litt Salt (pizzadeig)
Fremgangsmåte :
Sett ovnen på 225 grader og la pizzasteinen bli god og varm i minst 30 min. Det er viktig at steinen settes inn i kald ovn og varmes opp gradvis. Settes på nederste del av stekeovnen.
Ha alt det tørre til deigen i en arbeidsbolle eller kjøkkenmaskin. Rør inn vann og olje til det blir en passe fast deig. La maskinen jobbe til deigen blir luftig og fin. Ellers så kan du bruke hendene og kna deigen. Ikke være redd for å bruke litt krefter. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i 45min.
Skrell, kutt opp og kokk pastinakken mør i 20min. Sil av vannet og hell over fløte. Bruk en stavmikser til å lage en fin purè. Tilsett smør, finhakket hvitløk, oregano, revet muskatt og litt parmesan. Smak til med salt og pepper. La dette småkoke i 10min.
Kjevle ut deigen på benken og ha ha godt med mel under den så den ikke klebrer seg når vi skal ha den over på steinen. Pass på størrelsen så den ikke blir for stor for steinen. Jeg liker den supertynn ala italiensk vis. Da blir det mindre karbohydrater også. Kan bli litt ekstra deig til overs, men dette kan enten brukes til rundstykker eller fryses ned.
Rør over pastinakksausen og riv gjerne mer parmesan over. Fordel scampiene på pizzaen og bruk det krydderet du måtte ønske. Jeg bruker litt spicy toscansk krydder.
Bruk en stor nok stekespade til å sette pizzaen på steinen og stek den i ca 15 min. Har du ikke en spade, så ta ferdigkjevlet deig på en stor fjøl med mel på før du tar på sausen og bruk denne som en ”spade”.
Anrett til ruccola når pizzaen er ferdig og klar for servering.
Velbekomme